Ofte stilte spørsmål
Her finner du ofte stilte spørsmål som gjelder for begge rittene. Finner du ikke svar her inne, må du gjerne kontakte oss.
-
Målområdet er i sentrumsparken. Her er det lagt opp til at du skal kunne hygge deg og slappe av etter ankomst. Her blir det matservering og vi skal også sørge for litt underholdning med speakertjeneste. Vi har rikelig med benker og bord, eller du kan benytte deg av den nye parken med grønne plener.
-
Timeout’en som er innført ned Sognefjellet videreføres.
Bakgrunnen for dette er sikkerhetsvurderinger, både for ryttere og annen trafikk. Veien er ikke stengt for annen trafikk, og det er en del turisttrafikk i område. Timeout’en fungerer slik at ryttere må bruke minimum 22 minutter ned fra Sognefjellet. Om ryttere kjører raskere enn dette vil de få et tidstillegg på det doble av den tiden de har kjørt raskere. Eks. Ved 19 minutter vil tidstillegget bli 3 x 2 = 6 minutter. -
For å delta i turritt som Jotunheimen Rundt eller Sognefjellsrittet må du fylle 17 år i løpet av kalenderåret.
-
Det er ikke tillatt med følgebiler i Jotunheimen Rundt eller Sognefjellsrittet. Med følgebil mener vi i denne sammenheng alle biler som yter assistanse til rytterne. Biler som frakter mat, drikke, frontbiler, biler som frakter klær, biler som frakter utstyr, hjulbiler, biler som tar imot klær eller briller etc. Ryttere som er tilknyttet slike kjøretøy risikerer diskvalifikasjon.
Kun arrangøren har tillatelse til å yte assistanse til deltagerne. -
Jotunheimen Rundt og Sognefjellsrittet benytter tidtaking med engangschiper. Chipene skal festes på begge sider av hjelmen og skal ikke leveres inn ved målgang.
For korrekt tidtaking/resultat må chipen følge deg fra start til mål. Start-tid registreres i hhv Lærdal eller på Lom. Passeringstider i Jotunheimen Rundt registreres på Fagernes, Randsverk, Lom, Sognefjellet, Oskarshaug, Fortun og Marifjøra. De fire siste gjelder også for Sognefjellsrittet.
Slutt-tid registreres i Sogndal. -
Alle som fullfører rittet mottar medalje.
Det vil også bli flotte trekkepremier på de som fullfører.
Resultatsidene til Eq-timing blir offentliggjort på våre hjemmesider umiddelbart etter rittet.
I tillegg deles det ut blomster og oppmerksomhet ihht det til en hver tid gjeldende reglement.
-
Sikkerhet i et turritt er viktig, både for deltakere, arrangør, tilskuere og andre trafikanter. Ansvaret for at sikkerheten i rittet blir ivaretatt ligger både hos arrangør og hos deltakerne.
Jotunheimen Rundt følger en løype som er åpen for normal trafikk hvor vanlig trafikkregler gjelder.
Sikring av løypetrase
Løypa vil bli skiltet i henhold til retningslinjer fra Vegvesenet og politiet.
Skilt med svarte piler vil markere endringer av vei- eller retning i forkant av hvert kryss eller rundkjøring. I områder hvor man må utvise spesiell varsomhet vil det stå egne skilt.
Merk! Som deltager i turritt har man ikke fri veg. Vanlige trafikk-regler gjelder for alle deltakere i rittet.
NB! NB! Steder der du må̊ være spesielt oppmerksom:
Rett etter starten i Lærdal er felta i Jotunheimen Rundt samla. Mange er ivrige etter å komme i gang og presser tempoet opp i rykk og napp. Ta det rolig og sykle disiplinert! Du kommer snart til stigningene og feltet sprer seg ut.
Utforkjøringene har vist seg å være stedene der ulykker kan skje. Kjør forsiktig. Vegstandarden i Norge er «som den er» – det kan være hull i asfalten og andre hindringer for oss syklister. Å treffe et hull i asfalten i stor fart kan føre til brå punktering og manglende kontroll over sykkelen.
Utforkjøringen ned fra Filefjell forbi Tyinkrysset skjer om natta og lyset er dårlig. Ta det rolig!
Ned Sognefjellet er det bratt og med flere parti med svært smal veg der det ikke er plass til stor bil og sykkel samtidig. Flere steder er det dårlig asfaltdekke, så hold farten nede! Svingene er krappe og det blir mye bremsing. Felgene blir varme, og det kan lett bli punktering. Bruk vekselvis for- og bakbrems. Dette er et turritt, ikke glem det. -
Jotunheimen Rundt har en nullvisjon for forsøpling langs traseen. Ryttere som skal kvitte seg med søppel/tomme flasker og lignende skal derfor gjøre dette i forbindelse med matstasjonene.
Deltakere skal ikke kaste flaske, slanger, dekk, papir eller annet søppel langs løypa. Generellt så skal det som rytteren har tatt med seg på «baklomma» ved start også bringes tilbake til start eller kastes på merket sted ved matstasjoner eller i mål.
NB! Ryttere som blir observert idet det kastes søppel vil få tillegg i tid eller blir diskvalifisert.
NB! Lag som deltar i lagkonkurransen med ryttere som blir observert idet det kastes søppel vil få tillegg i tid eller bli diskvalifisert.
Vi oppfordrer derfor alle til å ta ansvar for at Jotunheimen Rundt gjennomføres uten at omgivelsene blir forsøplet. -
Jotunheimen Rundt ser betydningen av bærekraftige tiltak og jobber aktivt for å minimere arrangementets miljøavtrykk og fremme bærekraftige praksiser. Noen av måtene vi jobber med bærekraft i sykkelrittet er:
1. Transport: For å redusere utslippene knyttet til transport oppfordrer Jotunheimen Rundt deltakerne til å reise kollektivt eller bruke alternative transportmidler for å komme seg til startpunktet. Vi setter også opp transport av sykler mellom Sogndal og Lærdal slik at det er lettere for deg som deltager å reise kollektivt.
2. Forbudet mot følgebiler bidrar også til at de er færre biler på veiene under rittet. Posefrakt til utvalgte matstasjoner er også et ledd i denne reduksjonen av antallet biler på veien under arrangementet.
3. Vi har implementert effektive avfallshåndteringsprosesser langs rittet. Vi oppfordrer deltakerne til å respektere naturen og kaste avfallet sitt i dedikerte søppelbeholdere på matstasjonene eller i mål. Vi legger også vekt på gjenvinning og resirkulering av avfall der det er mulig.
4. Samarbeid med lokale samfunn: Jotunheimen Rundt legger vekt på samarbeid med lokale samfunn og innbyggere. Vi gjør innkjøp til matstasjonene så lokalt som mulig og vi jobber tett med lokale myndigheter, frivillige organisasjoner og bedrifter for å sikre at rittet har en positiv innvirkning på lokalsamfunnene det passerer gjennom.
5. Energibruk: Jotunheimen Rundt jobber for å minimere energiforbruket under arrangementet. Vi benytter energieffektive løsninger som LED-belysning. Arrangørene oppmuntrer også til bruk av fornybar energi.
6. Bevisstgjøring og utdanning: Jotunheimen Rundt jobber aktivt med å øke bevisstheten rundt bærekraft blant deltakere, støtteapparat og publikum. Vi tilbyr informasjon om bærekraftige valg og oppfordrer til ansvarlig adferd. Dette kan inkludere kommunikasjon om resirkulering, reduksjon av engangsartikler og riktig bruk av naturressurser.
Jotunheimen Rundt har erkjent betydningen av å drive rittet på en måte som tar hensyn til miljøet og lokalsamfunnene det berører. Ved å implementere bærekraftige praksiser og oppmuntre til bevissthet og deltakelse fra alle involverte parter, jobber vi for å minimere påvirkningen på miljøet og legge til rette for et bærekraftig sykkelritt. -
For å delta i Jotunheimen Rundt eller Sognefjellsrittet må du ha en helårslisens gjennom klubb tilknyttet Norges Cykleforbund eller en engangslisens som gjelder for rittet.
Lisens er obligatorisk for å delta i alle typer sykkelritt med arrangør tilknyttet Norges Cyckleforbund (NCF). Den inneholder bl.a. en liten ulykkesforsikring. For helårslisensen gjelder forsikringen for ulykker under all utøvelse av sykkelsport samt ulykker på reise til og fra sykkelritt. Lisensen administreres av Norges Cykleforbund.
Man kan enten kjøpe engangslisens eller aktiv lisens. Engangslisensen kjøpes idet man melder seg på rittet.
Helårslisenser kan bestilles av medlemmer i en NCF godkjent klubb/lag som har betalt den årlige medlemskontingent til klubben/laget. Lisensen gjelder for alle typer ritt og er gyldig fra datoen lisensen blir godkjent hos NCF og ut desember samme år. Forsikringen gjelder ut februar året etter.
For mer informasjon om lisenser, se www.sykling.no.
-
Ved avlysning av Jotunheimen Rundt eller Sognefjellsrittet før arrangementsdagen kan arrangøren beholde inntil 50% av påmeldingsavgiften til dekning av utgifter i forbindelse med organisering av rittet.
Dersom rittet må flyttes til en senere dato, eller avlyses for deretter arrangert på ett senere tidspunkt, har de som var påmeldt rittet på opprinnelig dato og som ikke stiller til start på ny dato ikke krav på tilbakebetaling av påmeldingsavgiften.
Ved avlysning av Jotunheimen Rundt eller Sognefjellsrittet på på rittdagen eller dagen før rittdagen på grunn av uforutsette værforhold eller annen «force majeure» beholder arrangør påmeldingsavgiften.Refusjon av påmeldingsavgift
All påmelding er bindende etter innbetalt påmeldingsavgift.
Dersom den påmeldte, på grunn av sykdom eller andre årsaker, ikke kan delta på rittet vil ikke hele eller deler av påmeldingsavgiften bli refundert.